Jak správně vybrat POMŮCKY PRO OCHRANU HLAVY

Mezi základní ochranné prostředky hlavy řadíme protinárazové ochranné čepice s kšiltem certifikované dle EN 812, jež poskytují ochranu vůči nárazu drobných částic. Výhodou těchto čepic je zejména jejich lehkost.
Jak správně vybrat POMŮCKY PRO OCHRANU HLAVY

Mezi základní ochranné prostředky hlavy řadíme protinárazové ochranné čepice s kšiltem certifikované dle EN 812, jež poskytují ochranu vůči nárazu drobných částic. Výhodou těchto čepic je zejména jejich lehkost.

Proti pádu předmětů z výšky je však nutno použít ochranné přilby dle normy EN 397, ke kterým dodáváme náhradní díly jako podbradní pásky, ochranné štíty, držáky štítu, mušlové chrániče (sluchátka), potní pásky, vnitřní vložky přileb atd. Přilby lze doplnit i svítilnou nebo reflexními nálepkami.

Jak vybrat ochranu hlavy?

  • Zvažte rizika, která vám při vaší profesi nebo jiné činnosti hrozí a vybírejte ochranu hlavy dle norem, které uvádíme níže.
  • Dojde-li k narušení, prasknutí nebo poškození skořepiny přilby, je nutné ji okamžitě vyměnit.
  • Hlídejte si životnost pracovních přileb, která je obvykle do 5 let.

Co znamenají jednotlivé normy?

EN 812 – Průmyslové přilby chránící při nárazu hlavou

Používá se při pracovních činnostech, u kterých hrozí riziko poranění hlavy nárazem do předmětu nebo konstrukce. Nelze použít místo bezpečnostní přilby, jelikož nedokáže absorbovat náraz padajícího předmětu. Tyto čepice jsou vhodné například pro automechaniky pracující pod vozidly.

  • Odolnost proti nárazu – zkouší se 4 nárazy o hmotnosti 5 kg z výšky 25 cm
  • Odolnost pro průrazu – zkouší se jeden náraz špičatým závažím 500 g z výšky 50 cm. Nesmí dojít ke kontaktu s hlavou.
EN 397 – Průmyslové ochranné přilby chránící pracovníka před pádem předmětu na hlavu
  • Odolnost proti nárazu – zkouší se jeden náraz na přilbu. Náraz je veden na vrchol přilby 5 kg závažím z výšky 1 m.
  • Odolnost proti průrazu – zkouší se jeden náraz na přilbu. Náraz je veden do oblasti o poloměru do 50 mm od vrcholu přilby za použití špičatého razníku o hmotnosti 3 kg z výšky 1 m.
EN 140 52 – Průmyslové přilby s vysokým stupněm ochrany

Přilby jsou testované na více než 2x větší náraz a současně jsou testovány i na boční náraz. Zkoušky prováděné dle požadavku normy EN 14052:2005 trojnásobně převyšují požadavky normy EN 397.

  • Odolnost proti nárazu (schopnost tlumení nárazu) – při každé zkoušce se zkouší dva nárazy na jednu přilbu. První náraz je veden v oblasti o poloměru do 35 mm od vrcholu přilby 5 kg závažím z výšky 2 m. Druhý náraz je veden mimo vrchol v jakémkoli úhlu mezi 15°a 60° 5 kg závažím z výšky 1 m.
  • Odolnost proti průrazu – při každé zkoušce se zkouší dva nárazy na jednu přilbu. První náraz razníkem o hmotnosti 1 kg z výšky 2,5 m je veden na vrchol přilby. Druhý náraz je veden mimo vrchol pod úhlem 15°a 60°z výšky 2 m.
EN 12492 – Přilby pro horolezce
EN 50365 – Elektricky izolující přilby pro použití v instalacích nízkého napětí
Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.