Jak správně vybrat PRACOVNÍ ODĚV

Oblečeme vás i vaše zaměstnance od hlavy až k patě do kvalitních a pohodlných pracovních oděvů. Nabízíme oděvy s rozmanitým využitím, které pomáhají minimalizovat rizika úrazu při práci a dokáží ochránit i před klimatickými podmínkami.
Jak správně vybrat PRACOVNÍ ODĚV

Pracovní oděvy jsou rozmanitou skupinou produktů, na kterou se vztahuje řada požadavků, norem a vlastností. Tápete, jaké parametry potřebujete při vaší činnosti nebo v provozu vaší firmy a jaké jsou v nich rozdíly? Na tomto místě vám důležité parametry přehledně vysvětlíme.

V naší široké nabídce najdete desítky značek a výrobců a pracovní oděvy si můžete jednoduše vyfiltrovat dle požadovaných vlastností. Přidanou hodnotou některých z námi nabízených pracovních oděvů je moderní design, který umožňuje jejich využití i ve volném čase.

Nabízíme pracovní oděvy pro muže, ženy i děti a myslíme také na specifika jednotlivých povolání. Vybrat si tak můžete hned z několika typů profesních pracovních oděvů, jež jsou určeny pro konkrétní činnosti či odvětví a mají specifické vlastnosti. Nabízíme oděvy pro elektrikáře, hasiče, cestáře, kuchaře, lesníky, rybáře, svářeče, zdravotníky, řemeslníky, řezníky a další.

Najdete u nás oděvy antistatické i ESD, nehořlavé, protipořezové, voděodolné nebo chemicky odolné či oděvy reflexní.

Pro zajištění co největšího pohodlí si můžete vybrat montérkové oděvy vyrobené z různých materiálových kombinací a gramáží.

Mimo to nabízíme i různé druhy oděvů, které disponují vysokými hodnotami odolnosti materiálu proti průniku vody nebo TPU membránou, jež zabraňuje profouknutí nebo promočení.

Jak vybírat pracovní oděv?

  • Oděv musí být pohodlný a z příjemného materiálu, měl by dobře větrat a neměl by vás nikde škrtit.
  • Při výběru velikosti se změřte nejlépe ve spodním prádle nebo na holou kůži.
  • Při naměření velikosti, která je na pomezí mezi dvěma velikostmi, volte tu větší kvůli pohodlnému celodennímu nošení.

Co znamenají ikonky na oděvu?

Označení CE

Pro každý nový ochranný osobní pracovní prostředek vydává výrobce EU prohlášení o shodě a současně na výrobek umisťuje označení CE. 

Toto označení je grafickým vyjádřením EU prohlášení o shodě a znamená, že výrobek splňuje základní požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425.

Označení normy

Norma EN ISO 13688, která označuje splnění požadavku pro pracovní ochranný oděv, je používána v kombinaci s některou další normou obsahující požadavky na specifické provedení výrobku poskytujícího ochranu.

EN ISO 13688
Pracovní ochranné oděvy
EN 11611
Ochrana při svařování a příbuzných postupech
EN 381
Ochrana proti pořezu řetězovou pilou
EN 342
Ochrana proti chladu
EN 533
Ochrana proti teplu a ohni
EN 343
Ochrana proti dešti
EN 1073
Ochrana proti radioaktivní kontaminaci
EN 13034
Ochrana proti kapalným chemikáliím
EN 14126
Ochrana proti infekčním agens
EN 1149
Ochrana proti statické elektřině
EN 471
Výstražné oděvy s vysokou viditelností
EN 61340
Ochrana elektronických součástek před elektrostatickými jevy
Ochranné oděvy, které vizuálně signalizují přítomnost uživatele

Požadavky na tyto oděvy zahrnují barvy i zpětný odraz, minimální použití výstražných materiálů i jejich rozvržení. Výstražné oděvy se dělí na 3 třídy:

  • Třída 3: Nejvyšší třída. Celková vysoce viditelná oblast musí být tvořena minimálně plochou 0,8 m2 a 0,2 m2 reflexního materiálu.
  • Třída 2: Celková viditelná plocha musí být tvořena minimálně 0,5 m2 a 0,13 m2 reflexního materiálu.
  • Třída 1: Celková viditelná plocha musí být tvořena minimálně 0,14 m2 a 0,1 m2 reflexního materiálu.
Symboly pro ošetřování oděvů
Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.